top of page
  • info@sunclear.nl

Zonnepanelen in dakpannen

Dakpan zonnepanelen de toekomst? De ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. Niet alleen leveren ze een steeds grotere opbrengst per paneel en wordt er gewerkt aan een betere coating, maar zeker ook het esthetische deel wordt niet vergeten. De traditionele zonnepanelen die boven de dakpannen uitsteken worden doorgaans niet als heel aantrekkelijk beschouwd. Daarom zijn de creatieven druk bezig met het vooral zo onzichtbaar mogelijk maken van de zonnepanelen.


Één van die oplossingen is zonnepanelen in dakpannen. Dit zijn dakpannen waarop zonnecellen zijn aangebracht. Deze dakpanpanelen of zonnepannen winnen terrein omdat ze simpelweg minder opvallen en mooi integreren in het dak. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen die we ook kennen van de traditionele dakpannen en worden ook net als de dakpannen gelegd.

De zonnedakpannen zijn echter wel zo’n 2,5 keer duurder dan zonnepanelen. Daarnaast leveren ze minder energie op dan de conventionele zonnepanelen. Dit heeft te maken met de vorm van de dakpannen. De rondingen zorgen ervoor dat niet op de gehele dakpan cellen kunnen worden geplaatst. Omdat ze dichter op het dak zitten is er slechtere ventilatie onder de zonnedakpan waardoor ze warmer worden en ook daarom minder opbrengst leveren dan zonnepanelen. Zonnepanelen en dus ook zonnedakpannen leveren meer energie wanneer ze kouder zijn. De opbrengst wordt gegenereerd door licht en niet door warmte.

Wanneer dan kiezen voor zonnedakpannen? Met name voor bestaande bouw, wat oudere huizen met traditionele dakpandaken zijn de dakpan zonnepanelen interessant. Sommige gemeentes verbieden het plaatsen van zonnepanelen op monumentale panden. De dakpannen met zonnepanelen bieden dan uitkomst.

Voor nieuwbouw worden steeds vaker de dakpanelen toegepast die rechtstreeks op de daklatten worden gemonteerd.

Zo blijkt maar weer dat voor ieder dak een oplossing is.254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page