top of page
  • info@sunclear.nl

Duurzame energie

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020Dat onze traditionele fossiele energiebronnen opraken hoeven we niemand meer te vertellen. Daarom zet de overheid in op een fossiel-vrij Nederland in 2050.


Duurzame energie is nu het toverwoord. Energiebronnen die nooit opraken zoals zonne-energie of windenergie. Zonnepanelen en windmolens dus.


Er is door overheid en andere partijen veel onderzoek gedaan naar het verduurzamen van de Nederlandse energiemarkt en dan blijkt steeds weer dat zonne-energie en windenergie de belangrijkste bronnen zijn. O.a. deze bronnen zorgen nu en straks voor een duurzame energievoorziening.


Nu kwamen we op een Amerikaanse site van solarbuilders, een artikel tegen over een onderzoek van Fitchratings waarin het verschil in opbrengst tussen zonne-energie en windenergie aan de kaak werd gesteld. Zonne-energie wint het van de windenergie aldus het artikel, omdat de zonnepanelen betrouwbaarder en voorspelbaarder zijn dan de windmolens.


Of hebben we het hier over “wij van wc eend adviseren wc eend”?


Beide duurzame energiebronnen zijn zeer toepasselijk, zeker in Nederland. Wij kennen nu eenmaal echte seizoenen, hebben in het voorjaar en zomer (steeds meer) zon/licht en in de herfst en winter veel wind. Van beide gebruik maken is dus zinvol. We hoeven dus niet te kiezen.


Maar als we toch allebei gaan inzetten waarom niet combineren?


Hiervoor hebben we de bollebozen van ons land of daarbuiten helemaal niet nodig. De oplossing hiervoor is eind 2016, begin 2017 al bedacht door scholieren van 2VWO van het Cals college in Nieuwegein, misschien ook wel bollebozen dus.


Op het atheneum hebben ze een richting technasium, met als vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Zij werken in kleine groepjes aan verschillende projecten. Opdrachten komen van bedrijven, overheid en instellingen. Na het eerste jaar kan je meedoen aan wedstrijden zoals technasium top award.


IN 2017 namen ze deel aan Artcadia, een wedstrijd georganiseerd door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. Zij wonnen de maanden durende landelijke wedstrijd met de Multi-Molen; een oplossing die aan windmolens op zee ook golf-, getijde- en zonne-energie opwekking toevoegt. Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis Nederland had zog nooit zulke goede ideeën gezien, zo schreef hij. Een sterke combinatie van een aantal technieken, waarbij ook is nagedacht over een totaalconcept. De leerlingen hebben ook nagedacht over gebruik en bewustwording. Heel knap”, aldus Gert Kroon.


Dit leverde de jongens veel aandacht, een reis naar Parijs en het mogen openen van de beurs in Amsterdam op.


Waarschijnlijk is het cliché dus waar en heeft de jeugd echt de toekomst!@Technasium Cals College Nieuwegein

@Cals college

Team Sunclear


085 1303255

Dé specialist in reinigen en onderhoud van zonnepanelen


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page