top of page
  • info@sunclear.nl

Zelfreinigende zonnepanelen

Bijgewerkt op: 31 jan. 2020

Zelfreinigende zonnepanelen, bestaan ze of niet? Op de diverse social media platformen zien we telkens weer de discussie over het zelfreinigend vermogen van zonnepanelen. We kunnen hier nou niet zeggen dat de antwoorden nou erg uiteen lopen want het is meestal een welles nietes.


Het antwoord zal het welles kamp niet bevallen, maar volledig zelfreinigende panelen bestaan gewoonweg (nog) niet. Zeker op de moderne zonnepanelen zit een coating die ervoor zorgt dat water en vuil er makkelijker vanaf glijden. Maar die coating wordt met de tijd toch echt minder en zelfs met de coating blijft er vuil op zitten. 


Vergelijk het met een auto die goed in de was zit. Ook op dit gebied gaan mensen helemaal los op internet, maar 1 ding is duidelijk, zelfs de auto met de beste was of laklaag zal het moeten afleggen tegen vogelpoep. Ditzelfde geldt voor zonnepanelen. Vogelpoep is de grootste vijand en er is nog steeds geen paneel tegen bestand.


Nu zijn er toch heel wat leveranciers die aangeven dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Zonnepanelen aanschaffen vraagt een behoorlijke investering. Men wil u graag een zo kort mogelijke terugverdientijd voorspiegelen en wanneer u rekening moet houden met onderhoudskosten zou dat langer zijn. 


Feit is dat ze simpelweg met de tijd minder gaan opbrengen wanneer u ze niet reinigt en dat wordt steeds minder wanneer ze vuiler worden.

Nu zijn er wel ontwikkelingen, universiteiten in Eindhoven en Wageningen zijn bezig met de ontwikkeling van een coating die door invloed van stroom, van vorm en functie kunnen veranderen, waardoor de laag zacht wordt, de cellen gaan trillen en op die manier vuil gaan afstoten. 


De vraag is dan nog steeds wat het doet met zoiets agressiefs als vogelpoep!?


Nu liggen er in Nederland ruim 17 miljoen zonnepanelen op de daken zonder deze coating, dus voor deze panelen is reinigen zeker nodig.


Schoonmaken dus, maar dan wel goed. Denk aan de veiligheid, het materiaal dat gebruikt wordt en geen schurende of agressieve/chemische middelen maar zacht materiaal met osmosewater.


1 keer per jaar of om het jaar reinigen zorgt ervoor dat u altijd geniet van optimaal rendement!


Team Sunclear

085 1303255

Dé specialist in reinigen en onderhoud van zonnepanelen


96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page